Image

 

Στρατηγικό Σχέδιο του Τμήματος για τα έτη 2023-2027

 

Εισαγωγή

Το Στρατηγικό Σχέδιο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τα έτη 2023–2027 υλοποιείται με βάση τις κατευθύνσεις του Νόμου 4957/2022 και είναι εναρμονισμένο με το Στρατηγικό Σχέδιο του Ιδρύματος. Το Σχέδιο παρουσιάζεται παρακάτω και περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  1. Αποτύπωση των βασικών στοιχείων του Τμήματος. 

  2. Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε κεντρικούς πυλώνες, όπως είναι η εκπαίδευση, η έρευνα, οι υποδομές-υπηρεσίες, η φοιτητική μέριμνα και η κοινωνική υπευθυνότητα.

  3. Χαρτογράφηση των δυνατών και αδύναμων σημείων του Τμήματος καθώς και των ευκαιριών και των απειλών σε συνδυασμό με το ευρύτερο περιβάλλον (ανάλυση SWOT).

  4. Αποτύπωση των στρατηγικών στόχων του Τμήματος. 

Κεφάλαιο 1: Παρουσίαση Τμήματος

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καλύπτει το κλασσικό επιστημονικό πεδίο του Πολιτικού Μηχανικού. Ανήκει στα διεθνώς καθιερωμένα επιστημονικά πεδία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως αυτά προσδιορίζονται από την διεθνή κατηγοριοποίηση της UNESCO (ISCED 2013) στο πεδίο 0732 Building and Civil Engineering, στην υποκατηγορία Civil Engineering. 

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποτελεί το μοναδικό ΑΕΙ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με την ένταξη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ως Σχολή Μηχανικών, το Πανεπιστήμιο κάλυψε και την Πάτρα, την μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, αυξάνοντας έτσι την προσέλκυση νέων φοιτητών.  Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ως ακαδημαϊκή μονάδα της Σχολής Μηχανικών, ενισχύει την αποστολή και το όραμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπως διατυπώνονται στο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης του Ιδρύματος.

Το Τμήμα διαθέτει τρεις κύκλους σπουδών: 

(α) Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΣ) Πολιτικού Μηχανικού, 

(β) Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Προστασία Κατασκευών από Φυσικές Καταστροφές», 

(γ) Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών. 

Παράλληλα υποστηρίζει το παλαιό Πρόγραμμα Σπουδών Πολιτικού Μηχανικού ΤΕ για τους παλαιούς σπουδαστές του ΤΕΙ. 

Το ακαδημαϊκό προσωπικό αποτελείται από 10 μέλη ΔΕΠ. Επίσης υπηρετούν 2 μέλη ΕΤΕΠ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η πλήρωση 2 θέσεων μελών ΔΕΠ στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Το διδακτικό έργο υποστηρίζεται επίσης από έκτακτο διδακτικό προσωπικό που προσλαμβάνεται είτε με το καθεστώς του Εντεταλμένου Διδάσκοντα (παλαιότερα με το ΠΔ 470/80), είτε στο πλαίσιο της πράξης «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού». Υπάρχει πρόθεση της διοίκησης του Πανεπιστημίου για ενίσχυση του Τμήματος με νέα μέλη ΔΕΠ. 

Το Τμήμα διαθέτει επαρκείς υποδομές για την πραγματοποίηση των θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων. 

Αποστολή του Τμήματος είναι η άρτια εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στην Επιστήμη του Πολιτικού Μηχανικού, η διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, η σύνδεση με την οικονομία και την κοινωνία και η συνεργασία με άλλα ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.   

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα δυναμικό μέλος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην σύνδεση με την οικονομία και την κοινωνία. Βασικοί στόχοι είναι η πιστοποίηση των Προγραμμάτων Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών και η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, ενώ μελλοντικός στόχος είναι η απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master). 

Το Τμήμα υποβλήθηκε πρόσφατα (Μάιος-Ιούνιος 2023) στη διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης για την πιστοποίηση του ΠΠΣ, έχει λάβει την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης με αρκετά καλή βαθμολογία και αναμένει την τελική απάντηση της ΕΘΑΑΕ. Το Τμήμα θα λάβει σοβαρά υπόψη όλες τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επίτευξη των βασικών στόχων του. 

Οι βασικοί στρατηγικοί άξονες του τμήματος είναι εναρμονισμένοι με τους στρατηγικούς άξονες του Ιδρύματος:

  1. Σύνδεση Γνώσης και Επιχειρηματικότητας

  2. Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση - EUNICE

  3. Βελτίωση ακαδημαϊκών δράσεων

  4. Αναβάθμιση υποδομών

  5. Ποιότητα Πανεπιστημιακού περιβάλλοντος

Κεφάλαιο 2: Παρουσίαση υφιστάμενης κατάστασης

Έρευνα

Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος έχουν διενεργήσει και διενεργούν βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, αυτοτελώς, ή/και σε συνεργασία με άλλους ερευνητές. Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος έχουν ήδη επιστημονικές συνεργασίες με άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και με Ελληνικά και ξένα ιδρύματα. Οι συνεργασίες αυτές έχουν οδηγήσει στη δημοσίευση εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων με κριτές και συλλογικούς τόμους και πρόκειται να συνεχιστούν, ενώ σκοπός του Τμήματος είναι να διερευνηθούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΣΠ (έτος αναφοράς 2022) για την τελευταία 5ετία τα μέλη του Τμήματος έχουν δημοσιεύσει 67 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές και εμφανίζουν 783 ετεροαναφορές με βάση το Scopus.

Στο Τμήμα έχει ανατεθεί σημαντικό έργο εφαρμοσμένης έρευνας που χρηματοδοτείται από τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το έργο αφορά στη ρύθμιση του υδροδυναμικού συστήματος των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας, στη Δυτική Ελλάδα, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών. Επίσης το Τμήμα συμμετέχει στο έργο «Σύστημα Υποστήριξης Κλινικών Αποφάσεων για τη Νόσο των Ανευρυσμάτων Κοιλιακής Αορτής Βασισμένο σε Μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης», που χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.

Η ερευνητική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί με την πρόσφατη προσθήκη δυο νέων μελών ΔΕΠ με σημαντική ερευνητική εμπειρία, καθώς και με την έλευση δύο επιπλέον μελών ΔΕΠ το προσεχές διάστημα (η πλήρωση των θέσεων είναι σε εξέλιξη). Η λειτουργία του νεοϊδρυθέντος μεταπτυχιακού προγράμματος, με τίτλο «Προστασία Κατασκευών από Φυσικές Καταστροφές» και του προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την έρευνα που διεξάγεται στο Τμήμα, μέσω της συμμετοχής των μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων. 

 

Εκπαίδευση

Το Τμήμα διαθέτει τρεις κύκλους σπουδών: 

(α) Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΣ) Πολιτικού Μηχανικού.

(β) Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Προστασία Κατασκευών από Φυσικές Καταστροφές».

(γ) Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών

Παράλληλα υποστηρίζει το παλαιό Πρόγραμμα Σπουδών Πολιτικού Μηχανικού ΤΕ για τους παλαιούς σπουδαστές (εισαγωγή φοιτητών έως το 2018). 

Ο ετήσιος αριθμός των εισακτέων στο ΠΠΣ είναι 145, καλύπτοντας όλες τις διαθέσιμες θέσεις. Το ΠΜΣ άρχισε να λειτουργεί το εαρινό εξάμηνο 2021- 2022 και στην παρούσα φάση (Σεπτέμβριος του 2023) διαθέτει 24 φοιτητές. Το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών άρχισε να λειτουργεί το 2020 και αυτή τη στιγμή έχει 7 υποψήφιους διδάκτορες (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2023).

Το ΠΠΣ είναι 5ετές. Για τη λήψη του τίτλου σπουδών ο φοιτητής πρέπει να παρακολουθήσει επιτυχώς 55 μαθήματα (συμπεριλαμβανομένης της Διπλωματικής Εργασίας με 30 πιστωτικές μονάδες ECTS), που αντιστοιχούν σε 300 μονάδες (30 ανά εξάμηνο). Η εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας πραγματοποιείται κατά το 9ο και 10ο εξάμηνο. Στο 8ο ή στο 9ο εξάμηνο οι φοιτητές μπορούν αντί για ένα μάθημα να επιλέξουν την Πρακτική Άσκηση. Παρέχονται συνολικά 62 μαθήματα (51 υποχρεωτικά + 10 επιλογής υποχρεωτικά + Διπλωματική Εργασία).

Κατά τα δύο πρώτα εξάμηνα παρέχονται κυρίως μαθήματα γενικών γνώσεων και υποβάθρου, ενώ στη συνέχεια γίνεται σταδιακή αύξηση των μαθημάτων επιστημονικής περιοχής και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Κατά το 7ο – 10ο εξάμηνο παρέχονται μόνο μαθήματα επιστημονικής περιοχής και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Πρόθεση του Τμήματος είναι να προχωρήσει στην αναμόρφωση του ΠΠΣ εντός της επόμενης 2ετίας, λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης.

Το ΠΜΣ με τίτλο «Προστασία Κατασκευών από Φυσικές Καταστροφές» έχει σαν αντικείμενο την προστασία των κατασκευών (όπως κτίρια, γέφυρες, έργα οδοποιίας, τοίχοι αντιστήριξης και παράκτια έργα) από καταστροφές που μπορεί να προκληθούν από φυσικά φαινόμενα όπως είναι οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι θυελλώδεις άνεμοι, η πυρκαγιά, οι κατολισθήσεις, η κυματική δράση και η μετεωρολογική παλίρροια. Παρέχει 9 μαθήματα (8 υποχρεωτικά και 1 επιλογής). Για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης απαιτούνται 90 πιστωτικές μονάδες ECTS, 60 ECTS από τα 8 υποχρεωτικά μαθήματα και 30 ECTS από τη μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία που εκπονείται κατά το Γ’ εξάμηνο. 

 

Υποδομές-υπηρεσίες

Το Τμήμα διαθέτει επαρκείς υποδομές για την πραγματοποίηση των θεωρητικών και των εργαστηριακών μαθημάτων. Συγκεκριμένα, διαθέτει διώροφο κτήριο εμβαδού  περίπου 6.500τ.μ. με επτά (7) μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, δύο (2) υπολογιστικά κέντρα, δέκα (10) εργαστήρια με αποκλειστική χρήση και δύο (2) με κοινή χρήση. Σύμφωνα με την έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του εξοπλισμού έρευνας των εργαστηρίων.

Οι υπηρεσίες υποστήριξης των φοιτητών είναι επαρκείς και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: 

(α) Γραφείο Διασύνδεσης – Σταδιοδρομίας. 

(β) Γραφείο Διδασκαλίας και Μάθησης. 

(γ) Γραφείο Πρακτικής Άσκησης.

(δ) Γραφείο Erasmus. 

(ε) Πρόγραμμα Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Φοιτητών.

(στ) Θεσμός Σύμβουλου Καθηγητή.

Σημαντική είναι και η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την υποστήριξη και τη διευκόλυνση των φοιτητών, όπως: 

(α) Η ηλεκτρονική γραμματεία. 

(β) Η ηλεκτρονική έκδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας. 

(γ) Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. 

(δ) Η ασύγχρονη εκπαίδευση (e-class).

 

Φοιτητική μέριμνα 

Το Τμήμα αξιοποιεί και στηρίζει όλες τις δράσεις και υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας του Ιδρύματος. Στόχος είναι η διασφάλιση καλών συνθηκών διαβίωσης για τους φοιτητές-τριες του, αλλά και η προαγωγή της πολιτισμικής - κοινωνικής ανάπτυξης και της σωματικής και ψυχικής υγείας. Πλήθος υπηρεσιών και παροχών είναι διαθέσιμες προς τους φοιτητές, όπως:

  • Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα

  • Σίτιση

  • Στέγαση

  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

  • Αθλητικές Δράσεις

  • Υποτροφίες

  • Υποστήριξη των Φοιτητών στις Σπουδές τους

  • Γραφείο Συνηγόρου του Φοιτητή  https://synigoros.uop.gr/ 

  • Γραφείο Διασύνδεσης http://career.uop.gr/ 

  • ΑΜΕΑ (Διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών ισότητας)

 

Κοινωνική υπευθυνότητα

Η πολιτική του Τμήματος συνδέεται με την αντίστοιχη του Ιδρύματος. Υιοθετούνται και αξιοποιούνται όλες οι σχετικές ενέργειες του Ιδρύματος, όπως οι δράσεις στήριξης των ΑΜΕΑ, η βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ, καθώς και η δομή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των φοιτητών (WeCare). Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την εξέταση και την αξιολόγηση φοιτητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Κεφάλαιο 3: Ανάλυση SWOT

Παρακάτω δίδονται υπό μορφή πινάκων τα Δυνατά (S) και Αδύνατα (W) σημεία του Τμήματος (Πίνακας 1) καθώς και οι Ευκαιρίες (Ο) και Απειλές (Τ) που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον (Πίνακας 2). 

Πίνακας 1: Δυνατά (S) και Αδύνατα (W) στοιχεία του Τμήματος.

Δυνατά στοιχεία (S) 

Αδύνατα στοιχεία (W)

Καλή γεωγραφική θέση για προσέλκυση φοιτητών και μελών ΔΕΠ.

Μικρός αριθμός μελών ΔΕΠ και ΕΤΕΠ 

Η πόλη της Πάτρας είναι μεγάλο μητροπολιτικό κέντρο, παρέχοντας χώρο για την άνθιση των ερευνητικών και επαγγελματικών δράσεων του Τμήματος.

Υψηλός φόρτος διδακτικού και διοικητικού έργου των μελών ΔΕΠ λόγω του μικρού αριθμού τους.

Υψηλός αριθμός ενεργών φοιτητών.

Μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας καλύπτεται από μη μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Κάλυψη των προσφερόμενων θέσεων μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.

Μη επαρκείς οικονομικοί πόροι για την υποστήριξη και αναβάθμιση των υποδομών και των εργαστηρίων του Τμήματος.

>50% των εισακτέων έχουν το Τμήμα ως πρώτη ή δεύτερη επιλογή.

Χρονοβόρες διαδικασίες για την ανανέωση του εξοπλισμού και των υποδομών.

Καλή ποιότητα διδακτικού έργου και εργαστηριακής εκπαίδευσης.

Υψηλή αναλογία Φοιτητών / Διδασκόντων.

Συνεργασίες με Ιδρύματα του εξωτερικού για παροχή κινητικότητας Erasmus+.

Χαμηλός αριθμός προσέλκυσης ερευνητικών έργων.

Σχέσεις συνεργασίας του Τμήματος με κοινωνικούς-πολιτιστικούς-παραγωγικούς (ΚΠΠ) φορείς.

Μη κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

Παροχή Πρακτικής Άσκησης φοιτητών.

 

Σχετικά μεγάλος αριθμός εργαστηριακών μαθημάτων.

 

Οι υπάρχουσες κτηριακές υποδομές σε αίθουσες, εργαστήρια, γραφεία, καθώς και βοηθητικούς χώρους, υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του Τμήματος.

 

Κάλυψη στεγαστικών αναγκών.

 

Πολύ καλή επικοινωνία μελών ΔΕΠ – φοιτητών.

 

Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στη διδασκαλία και στην επικοινωνία με τους φοιτητές στην συντριπτική πλειοψηφία των μαθημάτων.

 

 

Πίνακας 2: Ευκαιρίες (Ο) και Απειλές (Τ) που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον του Τμήματος.

Ευκαιρίες (O) 

Απειλές (T)

Σταθερά υψηλή ζήτηση για σπουδές στην επιστήμη του Πολιτικού Μηχανικού.

Περιορισμένη κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρηση και τη βελτίωση των απαιτούμενων υποδομών, καθώς και αναβάθμιση των εργαστηρίων και του εκπαιδευτικού υλικού.

Η ολοκλήρωση της περιόδου της οικονομικής κρίσης οδηγεί σταδιακά στην αύξηση των ιδιωτικών και δημοσίων έργων. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να ενταθεί  στα επόμενα χρόνια οπότε και η ζήτηση για απόφοιτους τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών αναμένεται να αυξηθεί. 

Πιθανή αναδιοργάνωση του ακαδημαϊκού χάρτη.

Ισχυρή βούληση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την λειτουργία Πολυτεχνικής Σχολής.

Μη έγκαιρος καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Συνέργειες με τοπικούς φορείς, την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Μη έγκαιρη αναπλήρωση των θέσεων συνταξιοδοτηθέντων μελών ΔΕΠ.

Προοπτική απόκτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος αντίστοιχα με αυτά των πολυτεχνικών τμημάτων.

Τυχόν μείωση του αριθμού του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος, λόγω του μικρού αριθμού μελών ΔΕΠ. 

Ερευνητικές συνέργειες με τα άλλα Τμήματα της Σχολής Μηχανικών του Παν/μιου Πελοποννήσου, καθώς και με άλλα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών ελληνικών και ξένων ιδρυμάτων.

 

Κεφάλαιο 4: Παρουσίαση στοχοθεσίας Τμήματος

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι βασικοί στρατηγικοί άξονες του Τμήματος. Κάθε στρατηγικός άξονας επιμερίζεται σε στρατηγικούς στόχους, σε ετήσιο προγραμματισμό επίτευξης στόχων και σε δράσεις υλοποίησης. Οι στρατηγικοί άξονες του Τμήματος είναι εναρμονισμένοι με τους στρατηγικούς άξονες του Πανεπιστημίου που είναι οι εξής:

  • Σύνδεση Γνώσης και Επιχειρηματικότητας
  • Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση - EUNICE
  • Βελτίωση ακαδημαϊκών δράσεων
  • Αναβάθμιση υποδομών
  • Ποιότητα Πανεπιστημιακού περιβάλλοντος

Στρατηγικός άξονας

Στρατηγικός Στόχος

Προγραμματισμός επίτευξης στόχων

Δράσεις Επιχειρησιακού Σχεδίου

Σύνδεση Γνώσης και Επιχειρηματικότητας

Ενίσχυση και προώθηση της ερευνητικής δραστηριότητας του Τμήματος και της διασύνδεσης με την επιχειρηματικότητα.

Αύξηση της προσέλκυσης κονδυλίων εφαρμοσμένης έρευνας 

Αύξηση   συνεργασιών με άλλα τμήματα, ιδρύματα, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς (+1 συνεργασία ανά έτος)

 

Σύναψη συνεργασιών με εθνικούς και διεθνείς φορείς με στόχο τη διενέργεια εφαρμοσμένης έρευνας.

Υποβολή κοινών ερευνητικών προτάσεων με άλλα Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Κέντρα.

 

Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση - EUNICE

Αύξηση των μετακινούμενων διδασκόντων με βάση το πρόγραμμα Erasmus και την Ευρωπαϊκή συμμαχία EUNICE.

Συμμετοχή τουλάχιστον δύο μελών ΔΕΠ σε κινητικότητα για διδασκαλία μέχρι το τέλος του 2027.

Ενθάρρυνση των μελών ΔΕΠ για συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus.

Επέκταση των διεθνών συνεργασιών με άλλα Ιδρύματα.

Βελτίωση ακαδημαϊκών δράσεων

Ενσωμάτωση νέων γνώσεων στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ).

Ετήσια μικρής κλίμακας αναμόρφωση του ΠΠΣ και τουλάχιστον μία μεγάλης κλίμακας αναμόρφωση εντός της 4ετίας.

Τουλάχιστον μία αναμόρφωση του ΠΜΣ εντός της 4ετίας. 

Συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών από τις παρακάτω πηγές: (α) Συστάσεις της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης, (β) απογραφικά δελτία μαθημάτων, (γ) προτάσεις της επιτροπής Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών, (δ) καλές πρακτικές άλλων Πανεπιστημίων, (ε) ερωτηματολόγια αξιολόγησης των φοιτητών, (στ) προτάσεις των αποφοίτων.

Εισαγωγή περισσοτέρων μαθημάτων επιλογής στο ΠΠΣ

Εισαγωγή τουλάχιστον τριών μαθημάτων επιλογής.

Μαθήματα (προαιρετικά) προσφερόμενα από την Ευρωπαϊκή συμμαχία EUNICE.

 

Αξιοποίηση των  γνωστικών αντικειμένων των μελών ΔΕΠ του Τμήματος (συμπεριλαμβανομένων και όσων αναμένεται να προστεθούν).

Συνεργασία με άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου.

Αύξηση δημοσιευμένου ερευνητικού έργου

Αύξηση κατά 3% ανά έτος του μέσου συνολικού αριθμού εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και των ανακοινώσεων σε πρακτικά συνεδρίων με κριτές, ανά μέλος ΔΕΠ 

Συνδιδασκαλία βασικών μαθημάτων με άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου, ώστε να μειωθεί ο διδακτικός φόρτος των μελών ΔΕΠ. 

Συνεργασία με άλλα ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού για κοινή έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των ευκαιριών που προκύπτουν από την συμμετοχή στο EUNICE. 

Προσέλκυση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων και ερευνητικού δυναμικού.

Αύξηση των κονδυλίων έρευνας.

Αύξηση του πλήθους εξωτερικών συνεργατών – ερευνητών στα ερευνητικά προγράμματα.

Αναβάθμιση υποδομών

Εκσυγχρονισμός εκπαιδευτικού και εργαστηριακού εξοπλισμού

Εγκατάσταση εποπτικών μέσων.

Αγορά σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού.

Αξιοποίηση τακτικού προϋπολογισμού και λοιπών κονδυλίων.

 

 

 

 

Ενημερωμένο: Μαΐου